Keresettek a GRÁNIT Banknál működő MFB Pont kamatmentes hitelei
Az energiatakarékosságot segítő lakossági hitelkeretre idén is érdemes pályázni

 

Interjú Lehóczky Zoltánnal, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatói tanácsadójával a 2018-as tapasztalatokról és a még rendelkezésre álló kedvezményes forrásokról

 

Tapasztalatuk szerint mennyire voltak sikeresek tavaly az MFB-pontok? 


A sikert jól jelzi, hogy az MFB pontok által közvetített forrásállomány 80 százaléka már lejegyzésre került, illetve a korábban indult kb. másfél tucatnyi programból már csak a fele áll még rendelkezésre.
A GRÁNIT Banknál működő MFB-pont-által közvetített visszatérítendő EU-s források közül két vállalati termékre külön is szeretném felhívni a figyelmet azért, mert viszonylag alacsony a keretekkihasználtsága, de egyszerű az igénybevétele és gyors a döntéshozatal. Az egyik a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítési hitelprogramja, amelynek keretében összesen 60 milliárd forint áll rendelkezésre a közép-magyarországi régión kívül elhelyezkedő, vagy a közép-magyarországi régióban székhellyel, de azon kívül telephellyel rendelkező társaságok számára, ha a fejlesztés a vidéki telephelyen valósul meg. A hitelfelvétel felső határa 50 millió forint. Minden olyan kis- és középvállalkozásnak ajánljuk ezt az önálló hitelterméket, amelyik szolgáltat, gyárt, és gép- illetve berendezés-igénye van. A hitelkérelem átfutása gyors, a döntés az MFB ponton történik , a biztosíték pedig maga a beszerzett eszköz lehet.. A másik az EFOP, emberi erőforrás fejlesztési operatív program nevet viselő termék, ahol a közép-magyarországi régión kívüli, vagy ott telephellyel rendelkező egészségügyi, szociális , oktatási vállalkozások eszközbeszerzését segítő forrás áll rendelkezésre, ügyletenként 10 millió forint nagyságrendben. 
Érdemes kiemelni továbbá a lakossági energiahitelt is, amely 115 milliárdos keretösszeggel indult, jól fogy, felhasználható sokféle energia megtakarítást eredményező lakás, családi ház, társasház, lakószövetkezeti ingatlan beruházásra területkorlátozás nélkül. 


Mennyire tudnak vagy akarnak a vállalkozások elköteleződni, illetve fejleszteni, beruházni a jelenlegi kamatszintek mellett?


 Az utóbbi években gyorsuló növekedési dinamikát tapasztalunk a hitelkereslet alakulásában a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt. A kkv-hitelállományunk az előzetes számok szerint 40 százalékot meghaladó mértékben nőtt 2018-ban. A hitelkereslet az MFB pontos termékek iránt is folyamatosan nő, ami azért is örvendetes, mert jelzi, hogy a saját és MFB termékek kiegészítik és nem kiszorítják egymást. 


Sokszor előfordul, hogy egy kedvezményes forrással meghirdetett pályázat kerete nem sokkal a meghirdetése után már ki is merül vagy éppen nagyon bonyolult a pályázati folyamat. Mire kell számítania annak, aki most vág bele az igénylési folyamatba? 


A lakossági energiatakarékosságot segítő hitelkeretből még jelentős összeg áll rendelkezésre és mindenkit biztatnék arra, hogy vegyék igénybe ezt a hitelt. A hitel nagysága 10 millió forint lakóépületenként, de társasházak, lakószövetkezetek is igénybe vehetik a hitelt, ahol a hitelösszeg felső határa lakásonként 7 millió forint.
Számolni kell azonban azzal, hogy mivel EU-s források közvetítéséről van szó, a hitelkérelmek befogadása szigorú, normatív szabályrendszer szerint történik. Az elmúlt másfél év alatt mind az MFB, mind a közvetítő MFB pontok megtettünk mindent azért , hogy a befogadás és bonyolítás folyamata minél egyszerűbbé és ügyfélbarátabbá váljon. Ma egy lakossági hitelkérelmet, ha minden szükséges dokumentum (például, energetikai tanúsítvány, vállalkozói szerződés, tulajdoni lap stb.) időben rendelkezésre áll, körülbelül két hónap alatt tudunk végig futtatni.

 

 


 

Növelje lakásának, házának energiahatékonyságát, telepítsen megújuló energiaforrást 0%-os hitellel!

Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os önerővel, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet. A hitel 2017. április 24-től igényelhető országszerte az MFB Pontokon. Bővebb tájékoztatást ide kattintva kaphat!

 

MFB vállalati hitelek: új utakat nyitunk, hogy Ön valami újat teremthessen!

Rendkívül kedvezményes önálló vagy támogatással kombinált hiteltermékeinkkel számos beruházási tervre talál finanszírozást. Önálló hiteltermékek a mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére és a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének, valamint foglalkoztatás ösztönző beruházások támogatására igényelhetők. Támogatandó cél továbbá a villamos energia előállítás megújuló energiaforrás (a szélenergia kivételével) felhasználásával. Bővebb tájékoztatást ide kattintva kaphat.

További segítség:

Gyakran Ismételt Kérdések

MFB Pontos moratóriumi információk

 

 

Kérjük adja meg adatait
és kollégánk felveszi
Önnel a kapcsolatot!

  • + 36
 
 

Kérjük várjon, igénylése hamarosan elkészül!