Pénzügyi tippek szülőknek

Közzétéve:

A tanévkezdés kiadásai jelentősen, iskolás gyermekenként akár 50-60 ezer forinttal is megterhelhetik a családi kasszát, így egy több gyermekes család esetén a tanévkezdés többletköltségei a százezres nagyságrendet is elérhetik. Ha előre kalkulálunk ezekkel a tételekkel, akkor kisebb eséllyel jelentenek majd erőn felüli anyagi terhet.

Tervezzünk előre a kiadásokkal!

A tanévkezdés kiadásai jelentősen, iskolás gyermekenként akár 50-60 ezer forinttal is megterhelhetik a családi kasszát, így egy több gyermekes család esetén a tanévkezdés többletköltségei a százezres nagyságrendet is elérhetik. Ha előre kalkulálunk ezekkel a tételekkel, és betervezzük őket a családi költségvetésbe, akkor kisebb eséllyel jelentenek majd erőn felüli anyagi terhet. A költségtervezéshez hasznos tippek olvashatók a Pénzügyi Navigátor Háztartási költségvetés című cikkében, míg egy költségvetés elkészítéséhez segítség lehet a Háztartásiköltségvetés-kalkulátor.

Tippek

  • Számoljuk át háztartásunk költségvetését!
  • Mérjük fel az előre megbecsülhető kiadásokat, például: füzetcsomagok, iskolatáska, sportfelszerelések stb.!
  • nagyobb gyerekeket bátran vonjuk be a tervezésbe!

Nézzen utána a támogatásoknak, kedvezményeknek!

Gyermekeink iskolakezdéséhez különböző állami, önkormányzati és akár munkáltató által biztosított támogatást is igénybe vehetünk! Egyes korosztályokban kedvezményes vagy ingyenes lehet a tankönyvcsomag, és bizonyos feltételek mellett az étkeztetésre is igényelhető támogatás. Egészségügyi alapon, betegségre való tekintettel vagy szociális alapon is jogosult lehet gyermekünk kedvezményekre. Aki pedig egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik, az a pénztárból is fedezhet bizonyos iskolai költségeket, így ruházatot, tankönyvet vagy taneszközt, tanulónként éves szinten a tárgyév első napján érvényes minimálbér erejéig, azaz lefeljebb 266.800 forintig. A pénztárakon keresztül ugyanezen összeghatárig elszámolhatók a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény mellékletében felsorolt, Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményeinek 25 évesnél fiatalabb hallgatói esetében a tandíjak, térítési díjak, kollégiumi díjak, albérleti díjak. Mindezeken túl jelentős segítséget jelenthet, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztusban utalják, kézbesítik.

Tippek

  • Nézzen utána az állami, önkormányzati és munkáltatóitámogatásoknak!
    • Tájékozódjon kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés lehetőségeiről, valamint az ingyenes tankönyvellátásról!
    • A helyi támogatásokról a lakóhelye szerint illetékes önkormányzat saját weboldalán és hirdetményeiből tud tájékozódni.
    • Az elérhető munkahelyi támogatásokkal kapcsolatban érdeklődjön munkáltatójánál!
  • Amennyiben indokolt lehet,érdeklődjön a beteg gyermek után járó támogatások, kedvezmények lehetőségeiről!
  • Kalkuláljon a szeptemberi családi pótlékkalami már augusztusban megérkezik!
  • Amennyiben egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik, olvassa el a beiskolázási támogatásról szóló cikkünket, valamint érdeklődjön a pénztárnál! 

Óvatosan az online piactereken!

Az iskolakezdéshez szükséges eszközök – iskolatáskák, ruházat, de akár bútorok, elektronikai cikkek – beszerzésének költséghatékony módja, ha használtan vásároljuk meg őket. Ezt ma már könnyen megtehetjük a különböző közösségi felületeken és online piactereken, de legyünk elővigyázatosak: a csalók kihasználják az ilyen felületek által biztosított anonimitást, és különböző tisztességtelen módszerek, megtévesztés révén visszaélnek jóhiszeműségünkkel. Akár eladóként hirdetünk egy számunkra már szükségtelen, de más számára még vélhetően hasznos tárgyat, akár vásárolni szeretnénk, mindig legyünk körültekintőek!

Ha mi szeretnénk eladni valamit

Mindig legyen gyanús, ha

•       az érdeklődők gyors kapcsolatfelvételre törekednek;

•       kerülni próbálják a személyes találkozást, de felajánlják a csomagszállítással kapcsolatos ügyintézést, valamint futárszolgálatot hívnak, és ehhez

•       hivatkozást küldenek, ami adathalász oldalra visz, ahol személyes, valamint bankszámlaadataink megadására kérnek, vagy káros programot telepít eszközünkre, aminek köszönhetően hozzáférnek a készülékünkön tárolt információkhoz.

Ha mi vásárolnánk valamit

Mindig legyünk elővigyázatosak, ha

•       egy terméket irreálisan olcsón hirdetnek;

•       az eladó sürgető hangvétellel minél hamarabb meg akarja kötni az üzletet;

•       az eladó kerüli a személyes találkozást, nem teszi lehetővé az eladni kívánt tárgy személyes megtekintését;

•       ragaszkodik az előre fizetéshez.


Hitelből csak megfontoltan!

Előfordulhat, hogy az iskolakezdéssel járó kiadásokat nem tudjuk teljes mértékben saját forrásból fedezni, még támogatások és kedvezmények igénybevétele mellett sem. Ilyen esetben jelenthet segítséget egy hitelfelvétel. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy már egy kisebb összegű hitel is jelentős és hosszú távú anyagi kötelezettséget jelent a család számára. Érdemes ezért körültekintően, több konstrukciót megvizsgálva és összehasonlítva választani. Fontos, hogy ne csak egy szolgáltató különböző hiteleit, hanem lehetőleg minél több szolgáltató kínálatából származó ajánlatokat hasonlítsunk össze. A megfontolt hitelfelvétel szempontjairól bővebben olvashat a Hitelfelvétel tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzetből, míg a gyorskölcsönökről és a fogyasztási hitelekről szóló tájékoztatóink e kölcsöntípusok jellemzőit ismertetik.

Gyorskvíz szülőknek >>>

További információk: Pénzügyi tippek szülőknek (mnb.hu)

Frissítve: 2024. július 12.

Vissza az összeshez