Babaváró hitellel kapcsolatos leghasznosabb tippek

Rengeteg az elérhető információ a babaváró hitelről, ennek ellenére néhány részlet mégis kérdéses lehet. A következőkben szeretnénk bemutatni a babaváró hitel felvételéhez szükséges leghasznosabb tippeket. Nézzétek végig a kérdés listát, és vágjatok bele felkészülten az igénylésbe!

Házasok vagytok?

A hitelt Magyarország Kormánya kifejezetten kisgyermeket vállaló házaspárok számára alakította ki. Így a Gránit Bank sem tud ettől eltekinteni az igénylés benyújtásakor. A babaváró hitelt tehát csak azután tudjátok igényelni, hogy házasságot kötöttetek.

Megfelel az életkorotok?

A Gránit Bank feltételei szerint 23 éves kortól igényelhető a kölcsön. A jogszabály emellett kimondja, hogy a feleség életkora a benyújtás idején nem haladhatja meg a 41 évet. Ez alól csak a veszélyhelyzet miatti könnyítés képezhet kivételt, azaz aki ezen időszak alatt töltötte be 41. életévét, és a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül benyújtja férjével együtt az igénylést, jogosult lehet a kölcsönre.

Van fennálló köztartozásotok?

Ha bármelyikőtök rendelkezik meg nem fizetett köztartozással, az igénylés ebben az esetben is elutasításra kerül. A babaváró hitel egyik alapfeltétele, hogy a pár egyik tagjának sem lehet állammal szemben fennálló tartozása, így azt az igénylésig maradéktalanul ki kell egyenlíteni

Szerepeltek a KHR negatív adóslistáján?

Ha csak egyikőtök is szerepel a KHR negatív adóslistáján, addig nem adhatjátok be az igénylést, míg a tartozás nem került rendezésre.

Rendelkeztek az igénylés időpontját megelőzően legalább 180 napos magyarországi munkaviszonnyal?

Amennyiben külföldről hazaköltöző házaspár vagytok, tudnotok kell, hogy az igénylés időpontját megelőző legalább 180 napban, csak magyar munkaviszony fogadható el. Ez alól kivételt képez, ha az igénylő a benyújtás napját megelőző 180. napon még külföldi jogviszonnyal rendelkezett. Valamennyire engedékenyebb ekkor a jogszabály, de így is szükségetek lesz az igénylést közvetlenül megelőző 90 napban összefüggő magyar jogviszonyra.

![Kutyás pár babaváró kölcsönt keres az interneten]({{ '/assets/images/kutyas-par-babavaro.jpg' | relative_url }})

Rendelkeztek a szükséges 3 éves TB jogviszonnyal?

A legtöbb házaspárnak komoly fejtörést okoz az összefüggő 3 éves társadalombiztosítási jogviszony felmutatása. Nagyon fontos a megfelelő időzítés, mivel a benyújtás időpontjában ezzel rendelkeznetek kell. Így könnyen előfordulhat, hogy bár nagyon szeretnétek beadni az igénylést, sajnos várnotok kell még vele, amíg nincs meg a folyamatos jogviszony. Jó hír azonban, hogy ezt elegendő teljesíteni csak az egyik adós részéről, valamint, ha csak hónapok hiányoznak, nincs más dolgotok, mint kivárni a 3 évet. A jelenleg hatályos jogszabály szerint ugyanis 2022. 12. 31-ig bármikor megköthető a kölcsönszerződés. Jogszabály alapján a következő jogviszonyok fogadhatók el:

  • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos hallgatói jogviszony
  • Magyarországi biztosított jogviszony
  • Külföldi TB jogviszony
  • Gyermekgondozási díj jogosultság ideje

Folyamatosnak tekinthető a jogviszony akkor is, ha abban nem több, mint 30 napos megszakítás van. Könnyítésként figyelembe veszik, ha valaki a veszélyhelyzet alatt veszítette el az állását. Amennyiben a veszélyhelyzet lejáratát követő 3 hónapon belül ismét munkába áll az illető, a veszélyhelyzeti időszak is beleszámít a folyamatos TB jogviszonyba.

Kalkuláció és hiteligénylés egyszerűen, gyorsan, online

A Gránit Bank babaváró hitel weboldalán pillanatok alatt megtudhatjátok, hogy jogosultak vagytok-e igénybe venni a kölcsönt, illetve a felvehető maximális kölcsön összegét is kiszámolhatjátok online kalkulátorunk segítségével. Miután minden szükséges információt begyűjtöttetek, utána ugyanezen az oldalon maradva meg is kezdhetitek az igénylést, amely során a regisztráció, az adatok, valamint a dokumentumok kitöltése mindössze 5 lépésben kivitelezhető.

A kedvező feltételekkel rendelkező bankszámlanyitást, valamint a szerződéskötést bankfióki látogatás nélkül, VideóBankon keresztül segítünk intézni, így a folyamat végén nektek már nincs is más dolgotok, csak kitalálni, hogy mire is költitek az összeget.

Reméljük, hogy ez az összefoglaló segít jobban átlátni a lehetséges buktatókat és segít a babaváró hitel minél könnyebb felvételében. Sok sikert kívánunk az igényléshez!

Vissza az összeshez