Hogyan használd biztonságosan bankkártyád?

A bankkártyák elengedhetetlen kellékei a modern mindennapoknak: ezeket használjuk készpénzfelvételhez, POS termináloknál – akár érintésmentes, akár digitalizált formában – fizetéshez, internetes vásárlásokhoz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan használjuk biztonságosan!

Az egyik legfontosabb és legegyszerűbb biztonsági tanács: tartsd magadnál a bankkártyád! Ha idegen kezekbe kerül, abból visszaélések születhetnek. Ha esetleg mégis elveszett vagy ellopták, haladéktalanul értesítsd a Gránit Bank ügyfélszolgálatát, hogy le tudják tiltani a kártyát.

A PIN kódod semmiképp ne tartsd a kártyád mellett feljegyezve! Ne is áruld el senkinek sem a PIN, sem a CVC kódod. Ha ezeket az adatokat csak te tudod, sokkal nehezebb lesz visszaélni a bankkártyáddal! Előfordulhat az is, hogy a bankkártyádhoz kapcsolódó kódokat csalók próbálják megszerezni magukat banki ügyintézőnek kiadva. Légy körültekintő: ha telefonon ilyesmit kérnek tőled, azonnal szakítsd meg a beszélgetést, banki ügyintézők ugyanis sosem kérnének tőled ilyen adatot!

Igényelj SMS vagy ingyenes iSMS szolgáltatást, így minden tranzakciódról tudni fogsz! Ha visszaélés történik a bankkártyáddal, arról rögtön értesítést kaphatsz, és kérheted a kártya tiltását.

Mikor megkapod új bankkártyád (ha például lejárt a régi, és újat kaptál helyette), alaposan vizsgáld meg a borítékot, amiben érkezett. Ha esetleg azt valaki korábban felbontotta, előfordulhat, hogy egy illetéktelen személy feljegyezte a bankkártyád adatait.

![Bankkártyás fizetés egy kávézóban]({{ '/assets/images/bankkartyas_fizetes_kavezo.png' | relative_url }})

Magyarországon minden banknál a legtöbb esetben erős ügyfélhitelesítés (SCA) szükséges a bankkártyás internetes vásárlások jóváhagyásához. Adj meg bankodnál ehhez egy biztonságos online vásárlási jelszót, vagy töltsd le a Gránit Bank mobilbanki alkalmazását, amely segítségével még kényelmesebb a hitelesítés végrehajtása. Így sokkal kisebb az esélye, hogy illetéktelenek vissza tudjanak élni bankkártya adataiddal az interneten.

A Gránit eBank alkalmazásában lehetőséged van a kártya limitedet állítani, tartsd azt alacsonyan, és csak akkor emeld meg, mikor szükséged van rá! Az alkalmazásban lehetőséged van ideiglenesen zárolni a kártyád, az is jó megoldás lehet, ha csak akkor oldod fel, amikor fizetni szeretnél.

Ami pedig a bankkártyák tulajdonságait és kinézetét illeti, a Gránit Banknál akár gyorsan lebomló anyagból készülő, környezetbarát, zöld dizájnnal ellátott bankkártyát is tudsz igényelni. Sőt 2021. november 15-től a Gránit Bank bevezette a Gránit Öko Kalkulátort, amelynek segítségével a kártyabirtokosok bankkártyás vásárlásaik alapján követhetik nyomon, hogy a mindennapokban milyen hatásuk van a környezetükre.

Ami pedig a Gránit Platinum Mastercard bankkártyát illeti, a karácsonyi szezonban az egyik leghasznosabb útitársunk lehet. Ezzel a kártyával ugyanis nemzetközi utasbiztosításra leszel jogosult, így prémium biztosítási körülmények között utazhatsz a világ minden tájára. Sőt, még díjmentes online vásárlási biztosítást is igényelhetsz, amennyiben Platinum kártyádat használod online vásárlásaidhoz.

A fenti tippek segítségével növelheted kártyás tranzakcióid védelmét. Csak néhány egyszerű dologra kell odafigyelned, és máris biztonságosan használhatod ezt a hasznos eszközt: a bankkártyád.

Vissza az összeshez