Új építésű ingatlant vásárolna vagy építkezne, de nincs hozzá elég pénze? Kapóra jöhet a zöld hitel

Október 4-től a Gránit Bank lakossági ügyfelei is igényelhetik a jegybanki forrásból biztosított, kedvezményes, legfeljebb 2,5 százalékos, fix kamatozású zöld lakáshitelt a legalább BB energetikai besorolású új lakások vásárlásához vagy építéséhez.

Idestova két és fél éve, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meghirdette a fenntarthatóságot támogató Zöld Otthon Programját, azzal a céllal, hogy a maga módján így járuljon hozzá „a klímaváltozás, mint hazánkat is súlyosan érintő ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázat mérsékléséhez, valamint Magyarország fejlesztéséhez” – olvasható a 2019. február 11-én meghirdetett program bemutatkozó szövegében.

E program keretében jelentette be az MNB, hogy ez év október 4-étől elindítja a zöld lakáshitel programját, amely induló, 200 milliárd forintos keretösszegét a kereskedelmi bankok – köztük a Gránit Bank – helyezik ki, amivel a jegybank reményei szerint családok tízezrei juthatnak korszerű energetikai besorolású új lakáshoz, méghozzá kedvező feltételekkel.

Meglepetések helyett

De lássuk, melyek is ezek a kedvező feltételek, hiszen vélhetően ezek érdeklik azokat, akik ingatlan vásárlására vagy építésére készülnek. Nos, az NHP Zöld Otthon Program keretében elérhető lakáshitel kamata legfeljebb évi 2,5 százalék lehet, ráadásul a futamidő lejártáig végig fix, aminek előnye, hogy a kamat a jelenleg elérhető támogatott hitelek kamatánál is alacsonyabb, a futamidő végéig kiszámítható törlesztést jelent a háztartások számára.

A kamaton felül a zöld lakáshitelt nyújtó bankok egyszeri induló díjakat számítanak fel. Ezek: tulajdoni lap díja, térképmásolat díja, jelzálogjog-bejegyzési díj, értékbecslési díj, közjegyzői díj, folyósítási díj. Ugyanakkor nincs rendelkezésre tartási díj – abban az esetben, amikor a megítélt hitelt a felvevő nem azonnal, vagy nem teljes egészében hívja le –, hiszen a forrást a jegybank kamatmentesen nyújtja a bankok számára. Az a szabály pedig már a visszafizetésre vonatkozik, miszerint az elő- és végtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett, illetve végtörlesztett összeg 1 százalékát, de maximum 30 ezer forint lehet alkalmanként.

Az ingatlan csak új építésű lehet

A hitelt csak olyan új lakóház építésére, már elkészült energiatakarékos lakás, illetve ház megvásárlására lehet igénybe venni, amelyben a hitelfelvevő saját maga fog lakni. Fontos tudni, hogy nem elég az, ha az ingatlan BB-besorolású, annak új építésűnek kell lennie.

További lényeges feltétele e hitelnek, hogy az új lakás vagy ház úgynevezett elsődleges primerenergia-felhasználása (vagyis az adott lakás/épület egységnyi alapterületének 1 évre kiszámított energiafogyasztása) maximum évi 90 kWh/négyzetméter lehet.

Fejenként csak egy zöld lakáshitel jár

Ami az adósokra vonatkozó feltételeket illeti, egy belföldi magánszemély csak egy NHP ZOP-hitelért folyamodhat, s a hitelből megvásárlandó, illetve építendő vagy már felépített ingatlanban tulajdonjogot nem szerző adóstárs sem igényelhet másik zöld lakáshitelt – kivéve a speciális élethelyzeteket (mint például válás, öröklés).

Az ingatlant kötelező bevonni fedezetként, s azt is érdemes tudni, hogy ez esetben nem kerülhet sor fedezetcserére, az esetleges pótfedezet cseréje azonban megengedett a futamidő alatt.

Energiatanúsítvány és egyéb feltételek

Az új lakás energia besorolását és energiafelhasználását előzetesen az építészeti-műszaki dokumentációval és/vagy a tervező nyilatkoztatásával kell igazolni, a lakás elkészültével pedig az energiatanúsítványt kell benyújtani – ezzel igazolja az ügyfél, hogy a hitelből megvásárlandó, illetve építendő vagy már felépített ingatlan megfelel a program feltételeinek.

Fontos tudni, hogy amennyiben a hitel futamideje alatt bármikor kiderül, hogy a hitel vagy az adós nem felel meg az MNB által meghatározott feltételeknek, a hitelt a bank átárazza, azaz elveszíti a kedvezményes 2,5% kamatozásra való jogosultságát.

Csak új hitelszerződések köthetők, ami azt jelenti, hogy a már „tető alá hozott” szerződések nem „forgathatók be” a programba. A hiteligénylő adósnak és adóstárs(ak)nak együttesen 100 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a hitelcélként megjelölt ingatlanban (az adósok közötti tulajdoni arányokra nincs megkötés).

További feltétel, hogy az adósnak minimum 10 évig az ingatlanban szükséges életvitelszerűen laknia. Ezt a bank és az MNB is bármikor ellenőrizheti. Az első ellenőrzésre az utolsó folyósítástól számított 90 napon belül be kell nyújtani a tulajdonos adósok lakcímkártyáját, de várható ennek későbbi ellenőrzése is. Az ingatlan 10 évig nem adható bérbe és egyéb módon sem hasznosítható.

További részletekért regisztráljon oldalunkon, és október 4-én elsők között kap tájékoztatást a termékről: https://granitbank.hu/ZoldOtthonProgram/regisztracio/

Vissza az összeshez