Hogyan növelhető a bankkártya használat biztonsága?
  • Bankkártyáját rögtön a kézhezvétel után írja alá a kártya hátoldalán található aláíró sávon.
  • Kártyáját mindig tartsa biztonságos helyen és rendszeresen ellenőrizze annak meglétét.
  • PIN kódját soha ne adja meg, vagy ne tegye más személynek hozzáférhetővé, és ne tárolja a kártyával együtt, valamint kártyáját vagy annak adatait se adja át más személynek.
  • Ha azt szeretné, hogy például családon belül más is hozzáférhessen bankkártyával a számlájához, akkor igényeljen hozzátartozója részére díj ellenében társkártyát.
  • Tartsa karban bankkártya limiteit! A limiteket az átlagos, napi használatának megfelelő szinten érdemes tartania, s csak az időleges, nagyobb költések idejére megemelnie. A bankkártya limiteket a legegyszerűbben a GRÁNIT eBank applikációban a limit módosítás menüpontban néhány érintéssel - ingyenesen - módosíthatja.  A limitek módosíthatóak a TeleBankon keresztül (+36 1 510 0527) TPIN-nel történő ügyfél-azonosítást követően, vagy egy netbank szabad formátumú levéllel a NetBankon keresztül, amelyben meg kell adni a bankkártya számát, az új ATM (készpénzfelvételi) és/vagy új POS (vásárlási) limiteket.
  • Kérje az SMS-szolgáltatást (a szolgáltatás hatályos díjait a Hirdetmény…. Tartalmazza és azonnal értesülhet az Ön, illetve a társkártyájával végzett tranzakciókról is. A szolgáltatás előnye, hogy így hamarabb észlelheti, ha kártyáját ellopták, és/vagy illetéktelen személyek a bankkártya adataival visszaélnek.
  • Az okostelefonokra letölthető új GRÁNIT Üzenő alkalmazás révén jelentősen csökkentheti, akár le is nullázhatja SMS-költségeit. Az alkalmazás segítségével az internet kapcsolaton továbbított ingyenes isms-ben kapja meg a tranazakciós üzeneteket, amennyiben online kapcsolatban van.  

Elfelejtette a PIN kódját?
  • Biztonsági okokból a PIN kód nincs nyilvántartva, ezért a PIN boríték újragyártása szükséges. A PIN kód pótlását személyesen Ügyfélszolgálatunkon, vagy GRÁNIT TeleBank hívásával (+36 1 510 0527) TPIN-nel történő ügyfél-azonosítást követően, illetve GRÁNIT NetBankon keresztül a Postaláda Szabad formátumú levél menüben lehet kérni.
  • A PIN kód pótlás díja 1 000 Ft. A PIN kódot bármely – arra alkalmas menüponttal rendelkező – bankjegykiadó automatánál (ATM-nél) módosíthatja egy könnyebben megjegyezhető, személyes PIN kódra.
 

11 hasznos tanács az ATM készpénzfelvételhez


Készpénzfelvétel előtt:

1. Lehetőség szerint ne kezdeményezzen tranzakciót azon ATM berendezéseknél, amelyek megjelenése nem megszokott, vagy idegen hatást kelt Önben. Használjon központi, jól látható helyen található ATM-et. Kerülje az eldugott, kis forgalmú helyeken elhelyezett berendezéseket és lehetőség szerint ne vegyen fel egyedül készpénzt éjszaka.

2. Ellenőrizze, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nem talál-e ragasztásra, átalakításra utaló nyomot, illetve nem lát-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálást az automatán. Amennyiben bármi szokatlant észlel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálat telefonszámát, értesítse a bankfiók ügyintézőit vagy a saját bankját.

3. Bizonyosodjon meg arról, hogy kártyája az adott ATM-nél használható. Ellenőrizze, hogy az ATM – en vagy annak kijelzőjén megtalálható-e azon banki és kártyatársasági (Visa, MasterCard) logók valamelyike, amely bankkártyáján is szerepel.

4. Ellenőrizze, hogy az Ön által felvenni kívánt készpénz összege, vagy a napi bankkártyás tranzakciók száma nem haladja meg az Ön által megadott darabszámot vagy beállított napi készpénzfelvételi limitet. Készítse elő a bankkártyáját vagy a befizetését mielőtt az ATM-hez lépne. Ezzel lecsökkenti a tranzakciózással eltöltött időt.

4. PIN kódját kezelje bizalmasan! Soha ne tárolja a kódot a bankkártyájával azonos helyen, arra semmiképpen ne írja rá! Belső, 24órás zónában elhelyezett ATM-ekhez bankkártyájának (mágnescsík) ajtónyitón történő áthúzásával juthat be. A bejutáshoz PIN kód megadása soha nem szükséges!

5. Lehetőség szerint ne biztosítson lehetőséget másoknak, hogy válla fölött a PIN kódját illetve, hogy milyen összegű készpénzt vesz fel kileshesse a tranzakció alatt. Ha bizonytalan a kódjait illetően inkább szakítsa meg a tranzakciót és kérje a banki alkalmazott segítségét.

6. Ha a tranzakció során kártyája megsérül, vagy az ATM nem adja ki kártyáját, kérje banki alkalmazott segítségétét telefonon vagy személyesen, ha szükségesnek látja azonnal blokkoltassa bankkártyáját.

Készpénzfelvétel után:

7. A tranzakció befejeztével rögtön tegye el bankkártyáját. A pénzt lehetőség szerint ne az ATM-nél, hanem később, egy biztonságos helyen számolja meg.

8. A tranzakciót követően mindig ellenőrizze le a kapott bizonylatot. Bármely valósnak vélt eltérés esetén jelezze azt bankja felé.

9. A bizonylatot fontos dokumentum, ne hagyja az ATM-nél, és ne dobja el a közelben sem. Amennyiben nincs szüksége bizonylatra, válassza a „Készpénzfelvétel bizonylat nélkül” funkciót, amennyiben erre a bankjegykiadó automata lehetőséget biztosít!

10. A Bank által havonta küldött számlakivonat alapján ellenőrizheti az adott hónapban végrehajtott ATM tranzakcióinak számát és összegét
 
Idegen segítségét soha ne fogadja el!

Még véletlenül se adja ki kezéből bankkártyáját és ne árulja el PIN kódját, a PIN kód átadását egyetlen Bank sem kéri semmilyen formában és csatornán!
Kérjen visszahívást és mi
mindent intézünk Ön helyett!

 

Kérjük várjon, igénylése hamarosan elkészül!