TÁJÉKOZTATÓ A KAMATVÁLTÁSRÓL

 

A kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztőrészlet kiszámíthatósága érdekében szerződésmódosítási lehetőséget biztosítunk az érintett ügyfeleknek a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása (Továbbiakban: MNB Ajánlás) alapján.

 

Az alábbiakban összefoglaltuk az egyes, 3 havi kamatperiódusú fogyasztói GRÁNIT jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleket érintő, a hitel kamatozásának módosítására vonatkozó lehetőséggel kapcsolatos információkat, legfontosabb tudnivalókat. A jelzáloghitel-szerződések kamatozásának módosítási lehetőségéről bővebben is tájékozódhat a Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán, az érintett szerződések módosításának menetéről pedig jelen oldalunkon nyújtunk Önnek tájékoztatást.

 

Amennyiben az Ön jelzáloghitel-szerződése érintett, annak érdekében, hogy felelős döntést tudjon hozni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatást!

 

 • A kamatok változása az Ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet, mert nem számítható ki előre: a jövőben a kamatok nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha a kamatok nőnek, az Ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig rögzített a kamat, annál tovább marad változatlan az Ön törlesztőrészlete is. Ha Önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távra rögzítse!
 • Bár a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamata jellemzően magasabb, cserébe azonban hosszabb időre védelmet nyújtanak a törlesztőrészletek változása (esetleges emelkedése) ellen.
 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy esetleges kamatemelkedés utáni szerződésmódosításra a fenti tájékoztatásban foglaltaknál valószínűleg csak kedvezőtlenebb feltételekkel lesz lehetősége. Ezért – ha Önnek fontos a törlesztőrészlet hosszú távú változatlansága, kiszámíthatósága – még egy esetleges kamatemelkedést megelőzően érdemes minél hosszabb időszakra fixált kamatozásúra módosítani a hitelszerződést!
 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelenlegi szerződése szerinti változó kamat mértéke és törlesztőrészlete a jövőben akár kedvezőbben is alakulhat, mint a szerződésmódosítással elérhető kamat mértéke és törlesztőrészlete.
 • Ha pénzügyi lehetőségei nem teszik lehetővé a magasabb törlesztőrészlet vállalását, de szeretné a kamatkockázatot csökkenteni, akkor a megfelelő megoldás megtalálása érdekében kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot (+36-1-235-5986, +36-1-235-5903)!

 

A kamatkockázatról további információkat talál az Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán.

 

Kik jogosultak a szerződésmódosításra és mikor kapnak erről személyre szóló tájékoztatást? 

Ön akkor jogosult az MNB Ajánlás szerinti szerződésmódosításra, ha fogyasztói jelzáloghitel-szerződése 

 

 • 2015. február 1-je előtt lett megkötve,
 • változó kamatozású (referencia kamatlábhoz kötött, vagy 1 éves kamatperiódusú piaci jelzáloghitel)
 • forint alapú, és
 • az MNB Ajánlás hatálybalépésének napjától (2019.04.16-tól) számítottan 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű (ezen ügyfelek az MNB Ajánlásban meghatározottak szerint legkésőbb 2019. szeptember 30-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), vagy
 • az évenkénti értesítés kiküldését megelőző év december 31-től számítottan 10 évet meghaladó hátralévő futamidejű (ezen ügyfelek az MNB Ajánlásban meghatározottak szerint 2020. január 31-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), továbbá
 • nincs fennálló fizetési késedelme, vagy
 • a fizetési késedelem mértéke nem haladja meg a 90 napot.

 

Az MNB Ajánlás nem terjed ki:

 

 • az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre,
 • a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésre valamint
 • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókra, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja a fentiekben meghatározott típusú jelzáloghitel-szerződésekre vonatkozó, továbbá a 2019. szeptember 30-ig kiküldendő „Tájékoztató levél” megküldésének az időpontját

 

Mi alapján kerül meghatározásra a szerződésmódosításban rögzített új kamat? 

A módosított kölcsönszerződésre irányadó új kamat az Ön eredeti ügyletminősítéséhez (a kölcsönszerződésének 1.1. pontjában feltüntetett) tartozó, mindenkor hatályos jelzálog fedezet mellett nyújtott piaci kamatozású hitelekről szóló Hirdetményben feltűntetett 5 vagy 10 éves kamatperiódushoz tartozó sztenderd kamat lesz.

 

Az egyes ügyfeleket érintő konkrét kondíciókat a személyre szóló „Tájékoztató levelek” tartalmazzák.

 

Mi a szerződésmódosítás folyamata

 1. Tájékoztató levél kézhezvétele
 2. Szerződésmódosítási kérelem és a jövedelemigazolások (6 havi bankszámla kivonat és munkáltatói igazolás) benyújtása (a Tájékoztató levél kézhezvételét követő 30 napon belül)
 3. Szerződésmódosítási díj megfizetése
 4. Szerződésmódosítás aláírása a bankfiókban
 5. Közjegyzői okirat módosítása és díj megfizetése
 6. Hitel törlesztése az új kondícióknak megfelelően 

 

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan kérdése merül fel, kérem, hívja a +36-1-235-5986 vagy +36-1-235-5903 számot, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.

Kérjük várjon, igénylése hamarosan elkészül!