TULAJDONOSI STRUKTÚRA

A GRÁNIT Bank többségi magánbefektetők tulajdonában lévő pénzintézet. A jelenlegi tulajdonosi struktúra 2016-ban alakult ki.

2015. december 30-án 3,1 milliárd forint összegű tőkeemelés valósult meg a GRÁNIT Bankban, újonnan kibocsájtott törzsrészvények lejegyzésével, amelynek során az önkéntes nyugdíjpénztári piac meghatározó szereplőjének számító Pannónia Nyugdíjpénztár 1,4 milliárd Ft, a Magyar Állam pedig 1,7 milliárd Ft összegű befektetést valósított meg. A tőkeemelést követően a Bank saját tőkéje meghaladta a 8,1 milliárd forintot.

A piaci magánbefektetők személyi összetételében történt változás végleges lezárása is 2015 végén történt meg. Demján Sándor és Hegedüs Éva között létrejött korábbi megállapodás alapján Demján Sándor lehetőséget biztosított Hegedüs Évának a tulajdonában lévő részvények megvásárlására, amellyel Hegedüs Éva tulajdoni részesedése 33,8 %-ra nőtt, a többi magánbefektető 16,23 %-ot birtokol, a Magyar Állam tulajdoni aránya pedig 49.97 %-ot képvisel. Demján Sándor kifejezve a Bankkal kapcsolatos elkötelezettségét, a jövőben a GRÁNIT Bank tiszteletbeli és örökös elnöke marad.


A tulajdonosi struktúra változása az indulás óta
 
2010. május 7-én került pont a Demján Sándor tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. és a Wallis Zrt. közötti tranzakcióra, amelyet követően az ismert magyar nagyvállalkozó érdekkörébe került a Wallis tulajdonában levő Milton Bank (amely korábban a német Westdeutsche Landesbank magyar leánybankja volt). A hitelintézet a tranzakciót követően kapta a GRÁNIT Bank nevet.
Hegedüs Éva, a hitelintézet jelenlegi elnök-vezérigazgatója a tulajdonában lévő E.P.M. Tanácsadó Kft.-n keresztül a kezdetektől rendelkezik tulajdonrésszel. 2011-2012 között további 5 magánbefektető csatlakozott a Bankhoz, és ezzel a többségi tulajdonos Magyar Tőketársaság Zrt mellett közel 20%-os lett a kisebbségi tulajdonosok részaránya.
 
2013. június 20-án a Nemzetgazdasági Minisztérium 2,58 Mrd Ft tőkeemeléssel kisebbségi, 49%-os tulajdonrészt szerzett a GRÁNIT Bankban újonnan kibocsátott részvények lejegyzésével. Az állami tőkeemelés után a management jogok az alapító tulajdonosnál maradtak.
 
2014-ben egy magánbefektetővel bővül a tulajdonosi kör.
 
2015-ben a Pannónia Nyugdíjpénztár, mint új magánbefektető és a Magyar Állam összesen 3,1 Mrd Ft összegben emelt tőkét a bankban, amelynek következtében kialakult a jelenlegi tulajdonosi szerkezet.
 
A Bank 2016.04.05-i közgyűlésének döntése nyomán az MKB Nyugdíjpénztár 2 Mrd Ft összegben emelt tőkét, amellyel a Bank saját tőkéje 8,3 Mrd Ft-ról 10.3 Mrd Ft-ra emelkedett. Az újabb tőkeemelés után a Magyar Állam tulajdonosi részesedése 45%-ra módosult, majd 2017-re 36,5 %-ra csökkent, miután a Pannónia Nyugdíjpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár együttesen 1,12 Mrd Ft összegű tőkeemelést hajtott végre, a 2016. évi kedvező eredmények alapján. A Bank 2017-ben munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP) indított, amelynek legfontosabb célja, hogy a munkavállalókat még jobban motiválja a részvényesi érték növelésére. 


 

 
A GRÁNIT különbség

Már több ezer ügyfelünk meggyőződött arról, hogy a bankolás lehet egyszerű, olcsó és kényelmes.
 

Kérjük várjon, igénylése hamarosan elkészül!