Digitális árfolyam kizárólag a Gránit eBank appban

  • Kiemelkedően kedvező váltás banki költségek nélkül EUR, USD, CHF és GBP devizanemben
  • Válts devizapiaci középárfolyamon akár havi 650 000 Ft limitig
  • 5 percenként frissülő árfolyam banki munkanapokon 9 és 17 óra között
  • Akcióban díjmentes a devizaszámla-vezetés és devizakártya
Árfolyamokat mutató mobiltelefonok
Látványos grafikonon követhető az árfolyam alakulása.
chart up
Látványos grafikonon követhető az árfolyam alakulása.
check circle
A kijelzett aktuális árfolyamon váltott összeg azonnal jóváírásra kerül a devizaszámlán.
phone
Az appba épített kalkulátor azonnal mutatja a váltás utáni összeget.
chart
A Digitális árfolyam kizárólag banki munkanapokon 9.00 és 17.00 óra között vehető igénybe. Az ezen időszakon túl benyújtott azonnali devizaváltási megbízásokat a Bank Számlakonverziós árfolyam szerint teljesíti, díjmentesen.

További árfolyamok, piaci körkép

Pénznem
Vétel
Közép
Eladás
Az adott napra nincsen megjeleníthető tartalom.

Milyen árfolyamon lehet a legkedvezőbben devizát váltani?
A legkedvezőbb árfolyam devizaváltásnál a kizárólag a Gránit eBank alkalmazásban elérhető digitális árfolyam. A digitális árfolyam banki munkanapokon 09:00 - 17:00 óra között a valós idejű devizapiaci középárfolyamot 5 percenként frissülve követi. A digitális árfolyamon banki költségek nélkül váltható EUR, USD, CHF és GBP forintra, vagy forintról, havi 650 000 Ft limitösszegig. A Digitális árfolyam Hirdetménye ITT tekinthető meg.

Készpénz átváltásánál alkalmazott árfolyam
Külföldi bankjegyek vásárlásánál vagy külföldi bankjegyek eladásánál, azaz a készpénz műveleteknél a Gránit Bank az általa jegyzett valutaárfolyamot alkalmazza. Valutaváltásra a Bank Lechner Ödön fasor 8. szám alatti bankfiókjában van mód.

Kártyás külföldi fizetések elszámolásánál alkalmazott árfolyamok
  • Eurós fizetéseknél forint kártyával

Amikor a forintszámládhoz kapcsolódó Mastercard típusú bankkártyáddal külföldön fizetsz, vagy online boltokban vásárolsz euróban, a vásárlás devizaösszegét a Mastercard a vásárláskor érvényes deviza-eladási árfolyamon váltja át forintra. Ez a forintösszeg kerül zárolásra a forintszámládon. A vásárlás összegének könyvelésekor a kifizetett euró összeget a Bank az általa jegyzett euró deviza eladási árfolyamon váltja át és ezen forintösszeg kerül terhelésre a számlán.

  • Eurótól eltérő devizában történő fizetéseknél forint kártyával

Amennyiben például dollárban vagy svájci frankban vásároltál a Mastercard forintkártyáddal, akkor a Mastercard ezt az összeget előbb átváltja euróra a saját kereszt középárfolyamán, majd a Bank a saját euró deviza eladási árfolyamán váltja át forintra és terheli meg ezzel az összeggel a kártyához tartozó forintszámlád. A kártyás vásárlások elszámolásánál alkalmazott deviza eladási árfolyam meghatározásának további részletei ITT.

  • Devizakártyás fizetéseknél

Amennyiben devizakártyáddal a kártya devizanemében fizetsz külföldön, például euró alapú bankkártyáddal euróban, nincs átváltás és árfolyamkockázat, az elköltött euró összeggel egy az egyben terhelődik meg a kártyához kapcsolt eurószámlád.

Banki utalások elszámolásánál alkalmazott árfolyamok
A saját számláid közötti eltérő devizanemben lebonyolított átvezetéseket számlakonverziós árfolyamon számolja el a Bank. A bank 6 devizanemben (EUR, USD, CHF, GBP, JPY és PLN) jegyez számlakonverziós vételi és eladási árfolyamot. Amennyiben például a forintszámládról pénzt utalsz az ugyancsak a Gránit Banknál vezetett eurószámládra, akkor a forintösszeget a Bank a számlakonverziós euró eladási árfolyamán váltja át és írja jóvá. Fordított esetben, amikor saját eurószámládról utalsz a saját forintszámládra, az átutalt eurót számlakonverziós euró vételi árfolyamon váltja át és írja jóvá a Bank. A kedvezőbb átváltási árfolyam érdekében érdemes az eBankon a devizaváltás menüpontot választani az átvezetés helyett, havi 650 000 Ft keretösszegig. Erre banki munkanapokon 9:00 – 17:00 között van lehetőséged, ezen időszakon kívül számlakonverziós árfolyamon tudsz átvezetni.

Amikor külföldről vagy akár az országon belül egy másik számlatulajdonostól devizát utalnak a forintszámládra, például egy külföldi ismerősöd eurót utal a forintszámládra ezt a devizaösszeget a Bank az általa jegyzett saját deviza vételi árfolyamán számolja el és írja jóvá a forintszámládon.

Amikor azonnali utalásként, tehát AFR tételként forintot küldenek a Gránit Banknál vezetett devizaszámládra, akkor ezt az összeget egy speciális árfolyamon, az azonnali deviza eladási árfolyamon számolja el a Bank. Például, ha forintot küldenek a Gránit Banknál vezetett eurószámládra, akkor ezt a forintösszeget, a Bank az általa jegyzett azonnali euró eladási devizaárfolyam számolja el.

Tájékoztatási célból közölt árfolyam
Az MNB előírása alapján a bankok minden nap közzéteszik az Európai Központi Bank (EKB) által jegyzett hivatalos - két fixálási időpont - között érvényes árfolyamát. Az EKB hétköznap 14 óra körül fixálja ezt az árfolyamot. Az EKB árfolyam közzététele tájékoztatási célt szolgál: követhető általa, hogy egy adott bank mennyire téríti el saját devizaárfolyamait az EKB hivatalos árfolyamától. További részletek az árfolyamról ITT.