Hogyan bankolj biztonságosan?

A Gránit Bank kiemelt figyelmet fordít arra, hogy digitális szolgáltatásaival és innovációival párhuzamosan megfelelő védelmet is nyújtson ügyfeleinek és értékeiknek. Szeretnénk néhány hasznos tanácsot megosztani, hogy egy esetleges csalási kísérletet könnyedén felismerj és megelőzz.

Az információbiztonság látványos fejlődése ellenére a bűnelkövetők módszerei is változtak. A szenzitív adatokkal kapcsolatos visszaéléseknek számos módja létezik, amelyek ellen néhány szabály betartásával hatékonyan lehet védekezni.

Az adathalászat leggyakoribb módja a telefonos megkeresés, valamint elektronikus levél útján történő kapcsolatfelvétel. Ezek ellen többféle módon is lehet védekezni, de sajnos a bűnelkövetők egyre szofisztikáltabb módszereket alkalmaznak, így a védelem is egyre fokozottabb figyelmet kíván.

Jelszavakat, egyéb személyes azonosítókat, banki információkat ne adj ki se telefonon, se e-mailen keresztül. Az adatokat ne oszd meg senkivel, abban az esetben sem, amennyiben a támadók arra is hivatkoznak, hogy azokat az információkat az ügyfél védelme és biztonsága miatt szeretnék. A Bank sosem kér el ilyen adatokat az ügyfelektől sem telefonon, sem elektronikus levél formájában. A csalók gyakran akarják, hogy az áldozatok utalják át a számlájukon lévő összeget egy bűnelkövető által megadott számlaszámra a saját biztonságuk érdekében. A csalók gyakran úgy próbálkoznak, hogy a Bank telefonszáma jelenik meg a képernyőn, de közben a bűnelkövetők hívják őket. A Gránit Bank által használt telefonszám a +36 1 510 0527. Ha a fentebb felsoroltakat észleled a telefonbeszélgetés során, érdemes azonnal megszakítani a vonalat és jelenteni a Banknál a csalás lehetőségét.

Gyakori banki csalásnak bizonyul a különböző alkalmazások telepítése okostelefonra, számítógépre. Sosem kérjük ügyfeleinket olyan alkalmazás telepítésére, ami nem a Bank saját alkalmazása. Jelenleg a Bank egy alkalmazással rendelkezik, ez a Gránit eBank. Ezt mindig csak okostelefonod hivatalos alkalmazásáruházából töltsd le! Ne telepíts telefonodra, számítógépedre egy távoli elérést biztosító programot (például AnyDesk, TeamViewer stb.), ugyanis ezekkel a programokkal egy másik számítógépről is hozzáférhetnek a gépen tárolt adatokhoz.

Nagyon fontos hogy soha ne add ki a bankkártyaadataidat: kártyaszámot, lejárati dátumot, kártya hátoldalán található, az internetes vásárláshoz szükséges háromjegyű CVV-kódot. Az internetes- vagy mobilbanki szolgáltatás használatához szükséges felhasználói azonosítót és jelszót se add meg senkinek, illetve ne jegyezd fel olyan helyre, amely mások számára is elérhető. Ne oszd meg másokkal különböző szolgáltatások használatához szükséges kódokat pl. NetBank, Gránit eBank app, Apple Pay és Google Pay kapcsán.

A nyilvános, ismeretlen vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatra se csatlakoztasd eszközödet, és a Wi-Fi képes készüléken is legalább WPA2 titkosítást érdemes beállítani. Ezenkívül érdemes figyelni a sajtón keresztül az adathalászattal kapcsolatos híreket is.

A telefonhívás megszakítása és az ismeretlen programok mellőzése mellett lehetőséget kínálunk további biztonsági funkciók beállítására a Gránit eBank alkalmazásban. Állítsd a limiteket vagy zárold bankkártyádat egy kattintással! Tudd pénzed még nagyobb biztonságban!

Vissza az összeshez