Eddigi legsikeresebb évét zárta 2021-ben a Gránit Bank

Jóval szektorátlag feletti növekedés, több mint duplájára bővülő eredmény

Eddigi legsikeresebb évét zárta a Gránit Bank 2021-ben és az idei év első négy hónapja is terven felüli számokat hozott - jelentette be Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a bank május 26-i sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a növekedés továbbra is szektorátlag feletti. A Gránit Bank ma már a 10. legnagyobb bank, amely a 2021-es esztendőt - az előző évinél több mint kétszer nagyobb – 4,5 milliárd forintos adó előtti nyereséggel zárta. Az utóbbi időszak innovációi közül Hegedüs Éva kiemelte a teljesértékű számlanyitást szelfivel, a fenntarthatóságot szolgáló zöld bankkártyát és a banki mobilapplikációban elérhető világelső Öko Kalkulátor funkciót, valamint azt, hogy a bank, modern bankként, a hazai piacon elsőként digitalizálta a jelzáloghiteligénylés folyamatát.

A Gránit Bank 2010. évi alapítása óta éves átlagban közel tízszer gyorsabb ütemben nőtt, mint a hazai bankok, 2021-ben pedig eddigi legsikeresebb évét zárta. Mérlegfőösszege 2021 végére közel 700 milliárd forintot ért el, amely 20 százalékkal haladja meg az előző évit, miközben a bankszektor éves átlagos növekedése 16 százalék volt.

A bank vállalati és lakossági hitel- és kötvény-állománya 264 Mrd Ft, 26,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban (a szektorszintű éves átlagos növekedés 18,8 % volt), míg a lakossági betétállomány több mint 30 százalékkal nőtt egy év alatt, kétszer akkora ütemben, mint a hazai bankoknál. A banki működés költséghatékonyságát jelzi, hogy a működési költség a mérlegfőösszeg arányában 1,1 százalék, ami mintegy fele a hazai bankszektor 2,1 százalékos mutatójának. A banki hitelállomány minőségét pedig jellemzi az NPL mutató, amely 0,03 százalék, a bankrendszer 3,1 százalékához képest, a jegybank és az állam felé fennálló követeléseket nem számítva.

A bank adózás előtti eredménye elérte a 4,5 milliárd forintot, amely több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. Az adó utáni eredményt, amelynek nagysága közel 4 milliárd forint – a bank részvényesei egybehangzó döntéssel az eredménytartalékba helyezték, így a bank idén sem fizet osztalékot. A 2021-es évvel együtt eddig a Gránit Bank tulajdonosai a megtermelt 11 milliárd forint adózás előtti eredményből közel 9 milliárdot forgattak vissza a bank tőkéjébe.

A Gránit Bank eddigi legsikeresebb évét zárta 2021-ben, a jó hír azonban az, hogy az idei első 4 hónap is terven felüli számokat hozott – emelte ki a tájékoztatón Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a Bank továbbra is szektorátlag feletti ütemben növekszik. Az előző év márciusához képest a lakossági hitelállomány 36 százalékkal nőtt szemben a 11 százalékos piaci átlaggal, míg a vállalati hitelállomány 31,2 százalékkal bővült a 20,5 százalékos piaci átlaghoz képest. Mindezek hatására a bank április végén megtermelte az előző évi adózás előtti eredményének több mint 70 százalékát, azaz 3,2 milliárd forintot és közel 100 ezer ügyfélszámlát kezel.

Továbbra is erős az innovációs ütem – hangsúlyozta Hegedüs Éva, aki úgy tartja, bankárként felelőssége az is, hogy a hitelezés és a likviditáskezelés terén a konzervatívizmus szabályainak betartása mellett fenntartható módon a pénzügyi szolgáltatások minél szélesebb körét digitálisan nyújtsák az ügyfeleknek.

Tavaly november óta – a világon az első kereskedelmi bankként – elérhetővé tette a bank mobilapplikációjában ügyfeleinek az Öko Kalkulátort, amellyel nemcsak követhetik a bankkártyás vásárlások CO2 kibocsátását, de azonnal semlegesíthetik is azt fák ültetésével, így a kalkulátor révén erősödik a fenntarthatósági szemlélet. A Gránit Bank 2020-ban és 2021-ben is karbonsemlegesen működött.

Alig egy éve vezette be a Gránit Bank Magyarországon elsőként a teljes értékű szelfi számlanyitást 2021 második felében pedig a gyorsan lebomló zöld bankkártyát. A jelzáloghitelezés digitalizációja keretében piacra lépett a bank az Otthon Kalkulátorral, amellyel 5 perc alatt elvégezhető az online hitel-előbírálat és a papíralapú, hiteligénylési dokumentumok helyett online kitölthető okosnyomtatványok várják az ügyfeleket. A digitális megoldások révén szükségtelenné válik, hogy bárki ügynökkel, tanácsadókkal merjen csak nekivágni a hitelfelvételnek, miközben az elektronikus csatornákon, VideóBankon az összes lépésnél dedikált hiteltanácsadó segíti az igénylőt. A hiteligénylési folyamat további digitalizációjához jogszabályi változtatásokra is szükség van. Az értékbecsléshez például egyelőre fizikailag is ki kell mennie az értékbecslőnek – bár ezen a téren már küszöbön a változás - és jogszabályi előírások miatt a hitelszerződés aláírása, a jelzálogjog bejegyzése a földhivatalban, és a közjegyzői okirat elkészítése is csak személyesen oldható meg.

Előkészületben van idén egy további jelentős újdonság, amely a családok pénzügyeinek kezelését könnyíti meg és helyezi új platformra.

A Bank teljesítményét idén is több kiemelkedő szakmai elismerés kísérte, ezek közé sorolható a Mastercard Év bankja program Az év UX megoldása díj, amellyel a szakmai zsűri a digitális jelzáloghitelezési folyamat és azon belül a néhány perces hitel-előbírálattal egyenrangú Otthon Kalkulátort ismerte el.

Vissza az összeshez