Egyszerűsített bankváltás a Gránit Banknál - hogyan működik a gyakorlatban?

Vonzónak ítéled meg a Gránit Bank termékeit, de egy másik banknál vezeted a számládat, és nem tudod hogyan válthatnál? Ez ma már nem bonyolult folyamat. Kezdésként érdemes elolvasni cikkünket, melyben végig vesszük, hogyan tudod bankszámlád vezetését áthozni a Gránit Bankhoz.

Hova fordulj először?

Az egyszerűsített folyamatnál - a bankszámla tulajdonosaként - az eljárás indítását az új banknál kezdeményezd. Amennyiben a fizetési számlád valakivel, valakikkel közös, akkor az érintett tulajdonosok közreműködésével együttes számlaváltási meghatalmazást kell beadnod. A Gránit Banknál mindössze két lépésben megnyithatod bankszámládat, és válthatsz bankot. Online gyorsan és kényelmesen megnyitható a számla. Miután kiválasztottad az új bankszámládat, és kitöltötted az adatokat, a VideóBankon keresztül akár 15 perc alatt kész lehet az új szerződés, és a Gránit Bank munkatársától ez alatt minden kérdésedre választ kaphatsz. Az így elkészült számla egy munkanap alatt aktiválódik.

A számlaváltási nyomtatványt le tudod tölteni az Egyszerűsített bankváltás tájékoztató oldaláról, majd kitöltést és aláírást követően személyesen eljuttathatod a Gránit Bank Ügyfélközpontjainak egyikébe, vagy postán is elküldheted. Miután eljutott hozzánk a nyomtatvány, a Gránit Bank két munkanapon belül felkéri a korábbi bankot a megelőző 13 hónapra vonatkozóan a szükséges adatok átadására. A rendszeres beszedési megbízások, átutalások, jóváírások átkerülhetnek részben vagy teljesen. Dönthetsz arról, hogy megtartod bizonyos célokra a régi számlát, de meg is szüntetheted. A meghatalmazásban megadhatod azt, mikor kerüljön felmondásra a régi számla. A számlaváltási meghatalmazásban kijelölheted a bankváltás napjaként azt a munkanapot, amikor már az új számládról kéred a tranzakciók teljesítését, részben vagy teljesen. Ez legkorábban az adatoknak az új bankhoz való megérkezését követő 6. munkanap lehet. A bankváltásnak nincs önmagában költsége, de érdemes tájékozódnod, hogy a bankszámládhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások megszűnésének van-e díja az adott banknál. Illetve az új fizetési megbízások teljesítésével kapcsolatos költségeket is szem előtt kell tartanod.

Bankváltás lebonyolítása és a korábbi számla bezárása

Abban az esetben nem zárható le a régi számla ilyen könnyedén, ha negatív egyenleged van, amikor kezdeményezed a bankváltást, például folyószámlahitel tartozás van rajta. Erről köteles tájékoztatni a pénzintézet, így rendezni tudod a tartozást. A számlát akkor lehet lezárni, ha a folyószámlahitelhez kapcsolódó, vagy más tartozás kifizetésre kerül. A bankváltás akár 12 munkanapon belül is lebonyolódhat. Végül egy tipp, hogy zavartalan legyen a váltás: érdemes annyi pénzt tartanod a régi bankszámládon, hogy ebben az átmeneti időszakban is teljesíthetők legyenek a tranzakciók.

Vissza az összeshez