Egyszerűsített bankváltás a Gránit Banknál - hogyan működik a gyakorlatban?

Vonzónak ítéli meg a Gránit Bank termékeit, de egy másik banknál vezeti számláját, és nem tudja, hogyan válthatna? Ez ma már nem bonyolult folyamat az ügyfelek számára. Kiindulásként érdemes elolvasni cikkünket, melyben végig vesszük, hogyan tudja bankszámlája vezetését áthozni a Gránit Bankhoz.


Bankváltás sok támogatással

A szakértők szerint még ma is sokan érzik nagy kihívásnak, hogy átmenjenek egyik hitelintézettől a másikhoz. Régebben ez valóban komplikált feladat volt, ám évek óta igénybe vehető az ún. egyszerűsített bankváltás lehetősége. A bankváltás folyamatának könnyebbé tétele mellett más intézkedések is elősegítik, hogy az ügyfelek számára a banki szolgáltatások kínálata könnyen érthető és áttekinthető legyen. Így a lakossági banki ügyfelek 2020 óta részletes díjkimutatást kapnak a folyószámlájuk költségeiről. Ez az egész évre vonatkozó kimutatás jó igazodási pont lehet, hogy átlássuk a költségeinket, és ennek ismeretében átgondolhassunk alternatív lehetőségeket. Érdemes megismerkedni a Gránit Bank számlatermékeivel. Mint azt a bankváltással kapcsolatban is olvashatjuk, ezeket nemcsak igen kedvező számlavezetési díj jellemzi, de a digitális megoldások - mint az eBank app, a NetBank, a VideóBank - melyek segítségével ügyeinket intézhetjük, kiemelkedően jó ügyfélélményt nyújtanak. A váltás pedig, ha mellette döntünk, könnyebb, mint gondolnánk.


Hova forduljunk először?

Az egyszerűsített folyamatnál - a bankszámla tulajdonosaként - az eljárás indítását az új banknál kezdeményezzük. Amennyiben a fizetési számlánk valakivel, valakikkel közös, akkor az érintett tulajdonosok közreműködésével együttes számlaváltási meghatalmazást kell beadnunk. A Gránit Banknál mindössze két lépésben megnyithatjuk bankszámlánkat, és válthatunk bankot. Online gyorsan és kényelmesen megnyitható a számla. Miután kiválasztottuk az új bankszámlánkat, és kitöltöttük az adatokat, a VideóBankon keresztül akár 15 perc alatt kész lehet az új szerződés, és a Gránit Bank tanácsadójától ezalatt minden kérdésünkre választ kaphatunk. Az így elkészült számla egy munkanap alatt aktiválódik.

A számlaváltási nyomtatványt le tudjuk tölteni az Egyszerűsített bankváltás tájékoztató oldaláról, majd kitöltést és aláírást követően személyesen eljuttathatjuk a Gránit Bank Ügyfélközpontjainak egyikébe, vagy postán is elküldhetjük. Miután eljutott hozzá a meghatalmazás a számlaváltásról, a Gránit Bank két munkanapon belül felkéri a korábbi bankot a megelőző 13 hónapra vonatkozóan a szükséges adatok átadására. A rendszeres beszedési megbízások, átutalások, jóváírások átkerülhetnek részben vagy teljesen. Dönthetünk arról, hogy megtartjuk bizonyos célokra a régi számlát, de meg is szüntethetjük. A meghatalmazásban megadhatjuk azt, mikor kerüljön felmondásra a régi számla. A számlaváltási meghatalmazásban kijelölhetjük a bankváltás napjaként azt a munkanapot, amikor már az új számlánkról kérjük a tranzakciók teljesítését, részben vagy teljesen. Ez legkorábban az adatoknak az új bankhoz való megérkezését követő 6. munkanap lehet. A bankváltásnak nincs önmagában költsége, de érdemes tájékozódnunk, hogy a bankszámlánkhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások megszűnésének van-e díja az adott banknál. Illetve az új fizetési megbízások teljesítésével kapcsolatos költségeket is szem előttkell tartanunk.


Bankváltás lebonyolítása és a korábbi számla bezárása

Átváltottunk a Gránit Bank szolgáltatására? A bank tájékoztatja a változtatásról az érintett szolgáltatókat, például a biztosítót, a közműszolgáltatókat.

Abban az esetben nem zárható le a régi számla ilyen könnyedén, ha negatív egyenlege van, amikor kezdeményezzük a bankváltást, például folyószámlahitel tartozás van rajta. Erről köteles tájékoztatni minket a hitelintézet, így rendezni tudjuk a tartozást. A számlát akkor lehet lezárni, ha a folyószámlahitelhez kapcsolódó, vagy más tartozás kifizetésre kerül. A bankváltás akár 12 munkanapon belül is lebonyolódhat. Végül egy tipp, hogy zavartalan legyen a váltás: érdemes annyi pénzt tartanunk a régi bankszámlánkon, hogy ebben az átmeneti időszakban is teljesíthetők legyenek a tranzakciók.

Vissza az összeshez