Magyar Állampapír, avagy a megtérülő befektetés

Amennyiben rendelkezünk valamekkora megtakarítással, érdemes lehet elgondolkoznunk azon, hogy a spórolt pénzt befektessük. A Magyar Állampapír egyike a piacon elérhető befektetési formáknak, melyet érdemes megismerni. Milyen állampapír típusokkal találkozhatunk és mik az alapvető különbségek közöttük?


Egyszerű vásárlás, gyors ügyintézés

Felgyorsult világunkban az egyszerűen elintézhető, azonnali megoldásokat keressük. Igaz ez pénzügyeinkre, banki ügyleteinkre is. Szerencsére az online megoldások egyre inkább teret nyernek ebben a szektorban is, így akár otthonról is egyszerűen intézhetjük ügyeinket. Nincs ez másképp az állampapírok esetében sem, melyek a Gránit Banknál gyorsan, egyszerűen és biztonságosan online is megvásárolhatók.

Ehhez elsőként egy értékpapír számlára lesz szükségünk, melyet a Gránit Banknál ingyenesen, VideóBankon keresztül is megnyithatunk. Ezután arról kell döntenünk, hogy mennyi pénzt szeretnénk befektetni és mindezt milyen típusú állampapírba. Ismerjünk meg tehát három, digitálisan is elérhető opciót, melyek hozama belátható időn belül realizálódik.


Egyéves Magyar Állampapír, a rövidtávú megtérülés

A szóban forgó állampapír neve igencsak beszédes, hiszen máris kiderül belőle, hogy futamideje egy év. Kamatozása fix 2,5%, melyet a futamidő végén kapunk meg, forgalomba pedig jegyzés útján kerül. A kötvényeket tetszőleges értékben vásárolhatjuk meg, az alapcímlet azonban 10.000 forint. Mivel rövidtávú befektetésről van szó, a hozam is kisebb lesz, így ez az állampapír leginkább azok számára lehet ideális, akik nem szeretnének hosszabb időtávra befektetni.


Magyar Állampapír Plusz és a tőkésedő kamat

Előzőleg említett társával ellentétben ez az állampapír már hosszabb távú elköteleződést jelent, hiszen futamideje 5 év. Forgalomba kerülése szintén jegyzés útján történik, heti rendszerességgel. Úgynevezett sávos kamatozással rendelkezik, mely azt jelenti, hogy a lekötés első évében félévente, ezt követően pedig évente fizet kamatot, mely az idő előrehaladtával emelkedik. Az állampapír kamata 3,5%-ról az ötödik év végére 6%-ra emelkedik, az ún. Egységesített Értékpapír Hozam Mutató* mértéke pedig 4,95%. A Magyar Állampapír Plusz kamata tőkésedik, vagyis kamatfizetéskor a kamat összegével nő a befektetett összeg. Ez a kamat halmozódás járul hozzá ahhoz, hogy a futamidő végén elérhessük a maximális hozamot. Például 1 millió forint befektetésénél 5 év után összesen 273 500 forint hozamot realizálhatunk, amit a Gránit Bank kalkulátorával egyszerűen ki is lehet számítani.


Prémium Magyar Állampapír, a rugalmas választás

Az eddig bemutatott két állampapírral ellentétben, ezen értékpapír esetén már két eltérő hosszúságú futamidővel számolhatunk, mely három vagy öt év. Az eddigi, fix kamatozású opciókkal ellentétben ez a típus inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír. Fontos azonban tudni, hogy a kamatbázison felül ún. kamatprémiumot is kapunk a befektetésünkre, így tehát a kifizetendő kamat ebből a két összetevőből áll össze. A 3 éves befektetéssel jelenleg 4,05%, míg az 5 évessel 4,55% kamatot könyvelhetünk el. Ahogy az előző két állampapír esetében, úgy itt is igaz, hogy a kamatbevétel adómentes.


Számoljuk ki előre az Állampapír kalkulátorral

Ha úgy döntünk, hogy megtakarításunkat állampapírba fektetjük, érdemes lehet egy egyszerű, előzetes kalkulációt végezni a várható hozamról. Ehhez rendelkezésünkre áll a Gránit Bank kalkulátora, melyben elég csupán a befektetni kívánt összeget megadnunk, az elérhető hozam összegét és a futamidő végi teljes összeget kiszámolja a kalkulátor. Így gyorsan utánajárhatunk, hogy az aktuális kamatok alapján mekkora hozamot érhetünk el az adott állampapír típussal, meghatározott futamidő alatt.


Vásároljunk állampapírt online

Ahogy már szó esett róla, a különböző ügyintézési folyamatokat egyre inkább szeretjük az online térben végezni. Erről akkor sem kell lemondanunk, ha állampapírt szeretnénk vásárolni, hiszen ez a Gránit Banknál digitálisan is lehetséges. Ezzel jelentős mennyiségű időt takaríthatunk meg, a kényelmi szempontokról nem is beszélve. Az értékpapírszámla nyitása, illetve az értékpapírok vásárlása Videóbankon keresztül is intézhető. Az adatok megadásához és a VideóBank használatához elég, ha előkészítjük kártyaalapú személyazonosító igazolványunkat, lakcím- és adókártyánkat, végül videóhívás segítségével 15 perc alatt el is végezhetjük a folyamatot.


Jó, ha tudjuk

*Egységesített Értékpapír Hozam Mutató

Az Egységesített Értékpapír Hozam Mutató (EHM) Kormányrendelet által előírt mutató a lejáratig számított hozam kimutatására.

Célja, hogy a befektetők számára összehasonlítható módon kifejezze a hátralévő futamidőre eső kamatot százalékos formában, 365 napos kamatbázison számítva.

Az EHM nem tartalmazza a kifizetendő hozamot esetlegesen terhelő levonásokat (jutalék, díj).

Vissza az összeshez