Könnyen, érthetően a babaváró kölcsön feltételeiről

Csábító lehetőségnek tűnik a babaváró kölcsön, de nem tudjuk, hogyan igényelhetjük? Cikkünkben nemcsak a jogosultság kritériumait vesszük sorra, hanem azt is megmutatjuk, hogyan tudjuk elindítani az igénylési folyamatot.


Rendkívül könnyű ellenőrizni a feltételeket

Olyan párok vehetik igénybe ezt a lehetőséget, akik

  • házasok
  • mindketten elmúltak 23 évesek (a Gránit Babaváró Kölcsön feltételeit tekintve), illetve a feleség fiatalabb, mint 41 éves
  • mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel
  • legalább az egyik fél rendelkezik 3 éves, összefüggő TB jogviszonnyal
  • megbízható adósoknak minősíthetők: NAV köztartozásmentes adózók, büntetlen előélettel rendelkeznek, és nem szerepelnek negatív adattal a KHR (régebben BAR) listán.

Ha a kritériumok rendben vannak - a feltételek részletekbe menően is elérhetőek itt -, illetve a háztartás elegendő jövedelemmel rendelkezik, szabad az út a felvételhez.


Mit érdemes még tudni a babaváró kölcsönről - dióhéjban?

Ez a konstrukció házaspárok számára biztosít szabad felhasználású kölcsön 1 millió forinttól 10 millió forintig, teljes futamideje legalább 5 év, de a 20 évet nem haladhatja meg. Mindezt az igénylők számára kamattámogatott módon: azaz a Magyar Állam fizeti meg a kölcsön ügyleti kamatát. Az ügyfeleknek nem kell kamatot fizetniük, ha a feltételek teljesülnek. Amit viszont itt sem lehet kikerülni, az a kezességvállalási díj, ami a fennálló kölcsöntartozás összegének 0,5%-a, és amelyet a Bank a központi költségvetés felé fizet.

A kölcsön fókuszában a gyermekvállalás áll; az igénylő felek elköteleződnek, hogy 5 éven belül gyermeket vállalnak, illetve betartják a további feltételeket, melyek ehhez kapcsolódnak. Így például nem bontják fel a házasságukat, amíg a kölcsön visszafizetése zajlik.

Bár a kormány által biztosított babaváró támogatás a kölcsön alapja, de a többi konstrukcióhoz hasonlóan, itt is banki hitelbírálat előzi meg a szerződéskötést és a kölcsön folyósítását. A kölcsön visszafizetése kapcsán fontos információ, hogy a törlesztést akár fel is függeszthetjük egy időre, ha már 12. hetet betöltött a terhesség, ez is egyfajta könnyebbséget jelent a családi kassza számára a gyermekáldás idején. A második baba megszületésekor az előnyökhöz még a fennálló tőketartozás 30%-ának elengedése is hozzáadódik, a harmadik gyermek születése után a teljes fennmaradó kölcsöntartozást elengedik.


Az igénylés akár a fotelból is megoldható

A Gránit Banknál akár online is igényelhetjük a babaváró kölcsönt. Ennek elindítása a weboldalról kezdhető, az ún. Digitális Ügyfélfiókból a szükséges, hitelképességet igazoló dokumentumok le- és feltöltése is egyszerűen megoldható. Sőt, minden kérdésünkre személyre szabott választ kaphatunk szakértőtől, akár telefonon, akár emailben.


Babaváró kölcsön online igénylése a Gránit Banknál

Magunk is ellenőrizhetjük a felületen, hogy megfelelünk-e a feltételeknek. Amennyiben igen, néhány perc alatt kiszámíthatjuk a felvehető kölcsön mértékét a hitelkalkulátorral. Ezután létrehozunk egy Digitális Ügyfélfiókot, és itt feltöltjük az igénylési dokumentumokat. A VideóBankon keresztül következő lépésként a véglegesítéshez szükséges nyilatkozat is megtehető, majd pozitív elbírálás esetén megkapjuk a szerződéstervezetet az ügyfélfiókunkba. Végezetül a szerződés aláírása is megtörténhet, szintén VideóBankon keresztül. Az ötlépéses online folyamatot követően, sikeres folyósítás esetén pedig máris szabadon rendelkezünk a megkapott összeggel.

A cikkben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtják a hitelintézetek.

![A magyar reformok működnek (Forrás: Magyarország Kormánya)]({{ '/assets/images/magyar_reformok_mukodnek.jpg' | relative_url }})


THM jelentése és tartalma

A THM azaz, Teljes Hiteldíj Mutató, egy éves időszakra vetített százalékos érték, ami minden olyan díjat és költséget tartalmaz, melyet a tőkén felül kell fizetnie az adósnak. A THM meghatározása és kereskedelmi kommunikációban, pl. reklámokban megfelelő módon történő feltüntetése a pénzügyi intézmények jogszabályi kötelezettsége. A THM százalékban és éves alapon fejezi ki a hitel teljes díjának arányát, a hitel teljes összegéhez viszonyítva. Többek között a következőket tartalmazza: kamat, kezelési költség, hitelbírálati díj, értékbecslés díja, kötelező bankszámlavezetés díja, kötelező biztosítás díja, stb.

Vissza az összeshez