Gránit Lakáshitel – az első lépések egy új otthon felé

Az utóbbi időszak kedvező, családbarát kölcsöneinek köszönhetően megugrott azok száma, akik külső forrás, banki hitel segítségével szeretnének ingatlanhoz jutni. Az új opciók mellett egy ideje talán kevesebb figyelem jutott a piaci kamatozású lakáshitelekre, ugyanakkor ne feledjük, hogy ezek a hitelek azok számára is elérhetőek, akik egyelőre nem tervezik a családalapítást.


A lakáshitel felhasználási céljai

A lakáshitelek felhasználási köre jól meghatározott. A hitelintézetek lakásvásárlásra, építésre, lakásfelújításra, bővítésre vagy épp korszerűsítésre ajánlják ezt a kölcsön típust. Ha tehát új otthon vásárlásán gondolkodunk, esetleg a meglévő ingatlanunkat szeretnénk felújítani, ez lehet az ideális megoldás.


Ki igényelheti a kölcsönt és milyen feltételekkel?

Az igénylés feltételeit már a legelején tisztázni kell, hiszen, ha a feltételek nem teljesülnek, nem is léphetünk tovább a folyamatban. Szerencsére lakáshitel igénylés esetén a szűrési feltételek meglehetősen egyszerűek. Minden nagykorú, a törlesztőrészletek kifizetéséhez elegendő nettó jövedelemmel rendelkező ügyfél igényelheti a kölcsönt, aki megfelelő ingatlanfedezetet tud biztosítani.

A hiteligényléshez természetesen az adósok rendszeres havi nettó jövedelmét igazolni kell, továbbá az esetlegesen fennálló egyéb hiteltartozásokkal kapcsolatban is kötelesek beszámolni. A bankok a fennálló tartozások összegét az ügyfelek hozzájárulásának birtokában a KHR rendszerben is ellenőrzik. Ha valaki negatív adattal szerepel a KHR listán, a kölcsön felvételére automatikusan jogosulatlan. A jogszabályok rendelkezései alapján a lakáshitelek esetén bevonandó ingatlanfedezet önmagában nem elegendő, szükséges a havi jövedelem összegének tisztázása. A rendszeres juttatások és a fedezetként felajánlott ingatlan értéke együttesen határozzák meg a felvehető hitelösszeg mértékét.


A három sarokpont: hitelösszeg, futamidő, ingatlanfedezet

Ha már szóba került az ingatlanfedezet és a felvehető hitelösszeg kérdése, nem árt, ha – kiegészítve a futamidő hosszával – ezeket részletezzük is, hiszen az ügyfelek számára talán ez a három körülmény a legkomolyabb vízválasztó a hiteligényléssel kapcsolatban. Vegyük tehát szép sorjában, hogy mire számíthatunk:

  • Hitelösszeg: először is a felvehető minimum összegről kell beszélnünk, mely 1 millió forint. Ennél kisebb hiteligény esetén lakáscélú jelzáloghitelért nem folyamodhatunk. A kölcsön maximum összegét a fedezetül felajánlott ingatlan értéke és az igénylők jövedelme, fennálló hiteltartozásai határozzák meg. Az, hogy pontosan mekkora összegre vagyunk jogosultak, a hitelbírálat során dől el. Ezt a számítást mi magunk is könnyedén elvégezhetjük, a Gránit Bank Kiszámítható Hitelkalkulátorával, ami egyben előzetes hitelbírálatnak is megfelel.

  • Futamidő: a futamidővel kapcsolatban elsősorban az dönt, hogy milyen összegű havi törlesztőrészletek fizetését tudjuk vállalni. Értelemszerűen ez a két tényező fordítottan arányos, tehát minél többet tudunk havonta fizetni, annál rövidebb futamidőt érhetünk el. A szerződési feltételekben meghatározott futamidő minimum 5, maximum 35 év.

  • Ingatlanfedezet: lakáshitelek esetén mindenképpen szükséges ingatlanfedezet bevonása az igénylés folyamatába. A hitelintézet által megjelölt településlistán található lakóingatlanok fogadhatók el fedezetként.


Online kalkulátor és hitelbírálat – a kényelem diadala

A Gránit Bank által kínált, hiteligényléshez köthető kényelmi szolgáltatás a Gránit Kiszámítható Kalkulátor, mely az online felületen érhető el. Ha bizonytalanok vagyunk a lehetőségeink tekintetében, a weboldalon pár kattintással és néhány adat megadásával azonnal kaphatunk egy előzetes hitelbírálatot, emellett pedig az online kalkulátor segítségével a kölcsön és a törlesztőrészletek összegéről is előzetes képet kaphatunk.

Ha hitelfelvételben gondolkozunk, mindenképpen érdemes lehet létrehoznunk egy Digitális Ügyfélfiókot is, hiszen ezáltal az online ügyintézés még tovább egyszerűsödik, illetve az előzetes hitelbírálat PDF verziója is ezen a felületen keresztül érhető el, 30 napos érvényességi idővel. Amennyiben a felkínált hitelkondíciókkal elégedettek vagyunk, illetve megfeleltünk a feltételeknek és a szükséges dokumentumokat is feltöltöttük, úgy következhet a szerződéskötés, ezt követően pedig a kölcsönt igénybe is vehetjük.



Jó, ha tudjuk


Hitel vagy kölcsön

Bár a hétköznapi nyelvben a hitel és a kölcsön kifejezés gyakran összekeveredik, ez valójában két külön fogalom.

Az első esetben a hitelintézet azt vállalja, hogy díj ellenében, a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén, szintén előre meghatározott összeg erejéig hitelkeretet bocsájt az adós rendelkezésére és a rendelkezésre tartott összeg erejéig kölcsönszerződést, kezességi szerződést, garanciaszerződést vagy egyéb hitelművelet végzésére vonatkozó más szerződést köt. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adós ezt teljes egészében fel is használja.

Ezzel szemben a kölcsön a fentiek szerinti hitelszerződés vagy külön kölcsönszerződés alapján folyósított meghatározott, konkrét pénzösszeg, melyet az adós rendelkezésére bocsájt a hitelintézet, és az összeget egy későbbi időpontban, szintén a szerződésben előre meghatározott feltételek szerint kell visszafizetni.


THM jelentése és tartalma

A THM azaz, Teljes Hiteldíj Mutató, egy éves időszakra vetített százalékos érték, ami minden olyan díjat és költséget tartalmaz, melyet a tőkén felül kell fizetnie az adósnak. A THM meghatározása és kereskedelmi kommunikációban, pl. reklámokban megfelelő módon történő feltüntetése a pénzügyi intézmények jogszabályi kötelezettsége. A THM százalékban és éves alapon fejezi ki a hitel teljes díjának arányát, a hitel teljes összegéhez viszonyítva. Többek között a következőket tartalmazza: kamat, kezelési költség, hitelbírálati díj, értékbecslés díja, kötelező bankszámlavezetés díja, kötelező biztosítás díja, stb.

Vissza az összeshez