A Gránit Bank 4,29 milliárd forint új tőkebefektetéssel gyorsít

A tőkeemelés tovább erősíti a tőzsdére készülő Gránit Bank növekedési lehetőségét és innovációs tevékenységét

Összesen 4,29 milliárd forint új tőkét fektet be a Gránit Bankba a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap és egy magánbefektető. A tőkebefektetés a leggyorsabban növekvő hazai bankba történik, amelynek mérlegfőösszege 2020. október végén megközelítette az 500 milliárd forintot. A befektetéssel az új tulajdonosok kisebbségi tulajdonrészt szereznek a Gránit Bankban. A tőkeemelésről szóló megállapodást a felek aláírták és a Bank közgyűlése jóváhagyta, az MNB megadta az engedélyt.

A Gránit Bank, Magyarország első digitális bankja dinamikusan fejlődött az elmúlt tíz évben: mérlegfőösszege közel 70 szeresére növekedett és idén október végén megközelítette az 500 milliárd forintot. Közel 70 ezer ügyfélszámlát kezel és 2020-ban a hetedik nyereséges üzleti évét zárja, miután az idei év első kilenc hónapjában közel 1,4 Mrd Ft adózás előtti eredményt ért el. A Bank sajáttőke-arányos nyeresége 10 százalék fölötti (adózás előtti eredménnyel számolva), ami nemzetközi viszonylatban kimagaslónak számít egy fiatal, még az építkezés fázisában lévő bank esetében. A kedvező eredmény fő okai a költséghatékony működési modell, a jól időzített stratégia, a kiváló minőségű hitelportfólió, az innovatív lakossági banki megoldások, az elkötelezett tulajdonosok és a felkészült menedzsment.

A Bank üzleti modellje 3 pilléren nyugszik: a digitális csatornákon nyújtott pénzügyi szolgáltatásokon, az univerzális lakossági és vállalati szolgáltatási palettán, amely egyszerre helyezi fókuszba a lakossági betétgyűjtést és a kkv-hitelezést, valamint a konzervatív, prudens hitelezésen, amely a hosszú távú stabilitás érdekében középpontba helyezi a portfólió minőségét és a magas likviditást. A nem teljesítő hitelállomány 0,04 százalék a bankrendszer 5,3 százalékos átlagával szemben, míg a hitel és betét arány 55-65 százalékos, a bankrendszer mintegy 80 százalékos arányával szemben.

„A Gránit Bank a digitális stratégia megvalósításával Magyarország leggyorsabban növekvő középbankjává vált és hét éve folyamatosan nyereséget termel. A Bank most fejlődésének új szakaszához érkezett, amelyet nagymértékben támogat a tőkeemelés” - emelte ki Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. „A Bank évről évre számos digitális pénzügyi innovációt vezetett be, köztük sokat az országban elsőként tett elérhetővé, mint az újgenerációs érintéses mobilfizetést Android eszközzel, a teljesen online számlanyitást VideóBankban, vagy éppen az utóbbi hetekben a teljes értékű bankszámlanyitást szelfivel vagy a bankszámla aktiválását követően azonnal használható digitális bankkártyát. A betétlekötés esetében a mobilbank dominál, az állampapír vásárlás ingyenes a VideóBankon keresztül, s folyamatban van a hitelezés teljes folyamatának digitális platformra helyezése” – mondta Hegedüs Éva, hozzátéve, hogy a Bank az elkövetkező időszakban az innovációs ütem további gyorsítására törekszik.

A Bank tulajdonosai a megtermelt eredményt folyamatosan visszaforgatják a növekedés maximalizálása érdekében, amelynek összege az ez évi tervezett eredményt is figyelembe véve meghaladja a 4,6 milliárd forintot. A Bank szavatoló tőkéje a mostani tőkeemelést is figyelembe véve 21,5 milliárd forint.

Az új részvények kibocsátásával nagyobb üzleti aktivitás, az innovatív növekedés további gyorsítása valósítható meg, ide értve a nemzetközi terjeszkedés támogatását és a Bank részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetését.

HÁTTÉR

A Gránit Bankról

A Gránit Bank 2010-es alapításától kezdve digitális modellt valósít meg a lakossági üzletágban, amelynek keretében ügyfeleit fiókhálózat nélkül, elektronikus csatornákon szolgálja ki. Minden évben újabb és újabb innovatív digitális pénzforgalmi szolgáltatásokkal segíti, hogy a lakossági ügyfelek mind szélesebb körben kényelmesen, akár otthonról, utazás, és fiókban való sorban állás nélkül intézhessék pénzügyeiket. 2020-ban elindította a teljes körű számlanyitást mobilbanki applikációban szelfi segítségével, valamint a Gránit Digital Kártyaszolgáltatást, amellyel az új számlát nyitó ügyfelek a számla aktiválását követően azonnal vásárlásra alkalmas digitális kártyához jutnak a mobilbanki applikációban. A lakossági hitelezés terén digitális ügyfélfiókkal egészült ki a babaváró kölcsön online igénylési folyamata és percek alatt kalkulálható az ügyfél által megadott adatok alapján a Banktól igényelhető jelzáloghitel. A mobilbanki applikációban az AFR összes kényelmi funkciója (fizetési kérelem, QR-kód alapú fizetés és másodlagos azonosító rögzítése) elérhető. 2019-ben a VideóBankon keresztüli értékpapírszámla-nyitás és állampapírvásárlás elindítása kapcsán elnyerte Az év leginnovatívabb bankja valamint Az év prémium banki szolgáltatása címet is a Mastercard Év Bankja versenyen. 2017. július óta, lehet videós azonosítással teljes körűen azonnal élő bankszámlát nyitni, és elektronikusan szerződni.

A Gránit Bank 2019-ben is a bankszektor átlagánál gyorsabban növekedett és közel 400 milliárd forint mérlegfőösszeggel digitális kisbankból közepes méretű bankká vált, Közel 200 milliárd forint ügyfelekkel szembeni követelést és több, mint 300 milliárd forint betétállományt kezel, adózás előtti eredménye pedig közel 1,5 milliárd forintot tett ki.

Gránit Bank Zrt.

További információ: Kommunikacio@granitbank.hu

Vissza az összeshez