Szelfis azonosítással néhány perc alatt megnyitható a bankszámla. Ehhez le kell tölteni a GRÁNIT eBank mobilbanki alkalmazást a Google Play (Android) vagy az App Store áruházból (iOS). Az appot elindítva a GRÁNIT ügyfél szeretnék opciót kell választani és a „Szelfis számlanyitás” gombra nyomni. A megfelelő számlacsomag és bankkártya kiválasztása után következik az igazolványok (lakcímkártya és újtípusú, 2016 január elseje után kibocsátott személyazonosító igazolvány) befényképezése, illetve az igazolvány chipjének – NFC technológiával való – beolvasása. Az ezt követően legenerálódott szerződést digitálisan, egy szelfi videó elkészítésével kell aláírni.

A GRÁNIT Banknál nyitott szelfis számlanyitással a nap bármely órájában és a hét bármely napján igényelhető néhány kattintással akár havi 0 Ft-os számlavezetési díjjal lakossági bankszámla, amelynél nincsenek korlátozva a fizetési tranzakciók, beleértve az online vásárlások értékhatárát és helyszínét, vagy például, a pénzfelvételek összegét. Az online szelfis számlanyitáshoz nem szükséges egy másik bankból történő utalás sem.

Az innovációt az MNB 26/2020 számú, október elsején hatályba lépett rendelete tette lehetővé, amely meghatározza, milyen módon kell lebonyolítani a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágítást ahhoz, hogy az teljességgel megfeleljen a pénzmosásellenes rendelkezéseknek.

A GRÁNIT eBank mobilalkalmazás az új szelfis számlanyitás funkció mellett több további innovációt is tartalmaz. Az MNB sztenderd QR-kódos fizetési funkciójával a Bank ügyfelei még kényelmesebben, gyorsabban bonyolíthatják le egymás között a személyes fizetési tranzakciókat, néhány pillanat alatt szétosztható például egy közös vacsora ára. A QR-kód generálás lehetővé teszi például kereskedők számára azt is, hogy így biztosítsák az elektronikus fizetési lehetőséget vevőiknek. Az applikációban továbbá a képernyő előtt elhúzott kézmozdulattal azonnal elrejthető az ott megjelenő számlaegyenleg, és néhány kattintással megosztható a bankszámlaszám bármely chat-felülen vagy e-mailben.

„A GRÁNIT Bank továbbra is a digitális fejlesztések élvonalában kíván maradni és az első között biztosítja azokat az elektronikus banki megoldásokat, fizetési eljárásokat, amelyek nemcsak élményszerűek és kényelmesek, de a jelenlegi pandémiás helyzetben az egészséget is védik”. – emelte ki Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója. Elmondta, hogy az új szelfis számlanyitás alternatívát jelent a Banknál 2017 júliusa óta elérhető, élő videóazonosításon alapuló online bankszámlanyitásnak. „Mindenki eldöntheti, hogy szeretne-e banki ügyintézővel videóchaten keresztül találkozni, vagy a számlanyitást önállóan kívánja elvégezni. Mivel a Bank gyors ütemben szélesíti a mobileszközzel elérhető szolgáltatásai körét, adódott, hogy a jogszabályi lehetőség megnyílásával azonnal biztosítsa ezt az új számlanyitási lehetőséget azoknak, akik a lehető legkényelmesebben szeretnének gyorsan, versenyképes díjazású és teljes értékű bankszámlához jutni.” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Kiemelte, hogy az új innovációt rendkívül gyors ütemben sikerült megvalósítani, amelyben kulcsszerepe volt annak, hogy a fejlesztést a GRÁNIT Bank digitális termékfejlesztő cége, a GB Solutions végezte.