Adathalászat Kísérletek – Csomagküldő szolgálatok


Újabb csalási trend van folyamatban, ezúttal olyan gyanútlan eladók a célpontok, akik eladóként jelennek meg az interneten (apróhirdetési oldalak, közösségi média stb.). A csalók vevőként jelentkeznek, akik a csomagot a csomagküldő szolgáltatással szeretnénk kézbesítettni. Erre hivatkozva küldenek egy álcázott hamis linket, jellemzően valamilyen üzenetküldő alkalmazás (chatprogram) használatával.


A linket megnyitva az eladó egy, az eredeti csomagküldő szolgálat oldalához hasonló, de hamis weboldalra jut, ahol a „a vevő adatai”, „Fizetés elfogadása”, „Pénzeszköz átvétele” vagy „Szerezz pénzt” feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amelyből saját bankját kiválasztva, annak internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító csalárd oldalra kerül. Ezen a hamis honlapon a felhasználónevet, jelszót, valamit SMS-kódot beírva a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már kezdeményezhetnek jogosulatlan banki műveleteket (eBank regisztráció, NetBank tranzakció).


Fontos, hogy ha hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson!


Védje értékeit, soha ne adjon meg senkinek Netbankos, Applikációs bejelentkezési adatokat SMS-ben, iSMS-ben kapott kódokat!


Mindig ellenőrizze az SMS, iSMS-ben a Bank által visszaigazolt szöveget (tevékenység, pl. utalás, új eszköz regisztrálása, összeg, cél számlaszám), és csak miután megbizonyosodott annak helyességéről, kizárólag akkor hagyja jóvá a tranzakciót.


Amennyiben felmerül a gyanúja, hogy csalás áldozata lett, haladéktalanul hívja a GRÁNIT Bank Telebankját a +36 1 510 0527-es telefonszámon.


További tájékoztató ITT található.


További, biztonsággal kapcsolatos tájékoztatót ITT olvashat.

 

Kérjük várjon, igénylése hamarosan elkészül!